Ek Gıdaya Geçiş
Bebeğiniz ilk 6 ay sadece anne sütü aldı. Anne sütü almayan bebekler ise formül mama ile beslendi. Artık bebekler için yeni bir dönem başlıyor. Bazı doktorlar ek gıda sürecinin 6. Aydan sonra başlamasını savunuyor bazı doktorlar ise 4. aydan sonra yiyeceklerin tattırılması gerektiğini söylüyor. Bu iki savunulan görüşte elbette ki şu görüş doğru diyemeyiz ek gıda süreci sizin ve doktorunuzun ortak fikri sonucunda ortaya çıkacaktır.
Katı gıdanın ilk aşamasında annelerin sıklıkla sordukları sorular:
- Ne zaman vermeliyim ?
- Ne kadar vermeliyim ?
- Ne vermeliyim ?
Heyecanlı ve stresli bir süreç başlıyor. Bebeğin destekli de olsa oturabiliyor olması çok önemli. Yatarak kesinlikle beslenmesine izin vermeyin. Olası boğulmaları önlemiş olursunuz. Ek gıdaya ilk başlama süreci unutmayalım ki doyacak kadar değil. Bu yüzden çocuğunuzun uykusunu iyi almış ne aç ne de tok bir saatinde başlaması en uygundur.
Ne kadar vermeliyim sorusunun cevabı ilk zamanlar elbette tadımlık olacaktır. İlerleyen zamanlarda ise bunu bebek size verdiği mesajla hissettirecektir. Bu süreçte kesinlikle bebeği zorlamayınız. Siz yemek yerken bebeğin de bu sürece dâhil olduğunu görüyorsanız elinizdeki yiyecekleri almak istiyorsa ek gıdaya başlamanın bebeğin verdiği mesajlarıdır.
Ne vermeliyim? Sorusunun cevabı ise daha dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sebzeler meyveler ve sizin hazırladığınız meyvelerin suları çok sağlıklı görünse bile alerji durumları veya gaz problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur. İlk etapta bebeğinizin kolay sindireceği yiyecekleri seçmelisiniz. Bu konuda meyveler bize yardımcı oluyor ama her meyve değil. Özellikle elma, şeftali gibi sindirimi kolay meyveler idealdir. Sebze püreleri yoğurt, muhallebi ve meyve püreleri
Üç Gün Kuralı:
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu yediği yiyeceğin alerjen olup olmadığıdır. Bunu anlamamızın yolu sebzeleri meyveleri tek tek tattırmaktan geçiyor. Verdiğimiz yiyecekten sonra 3 gün beklememiz gerekiyor sonra öğünleri arttırabilirsiniz Örneğin; ilk gün 1 çay kaşığı elma püresi(elma suyu) verdiysek, ikinci gün 1 tatlı kaşığı elma püresi veririz. Üçüncü gün 1 yemek kaşığı elma püresine geçeriz. Bu süreçte bebeği gözlemleriz. Eğer çocukta herhangi alerjik reaksiyon gerçekleşmezse elma püresiyle ek gıdaya devam edebiliriz. Ola ki verdiğiniz yiyecekten çocukta alerji görüldü HEMEN yiyeceği kesmelisiniz. Bu dönemde bebeklerin bünyesi çok hassastır. İlerleyen zamanlarda aynı bu şekilde yiyeceği tekrar sunarsınız.
Unutmayalım ki bebeğinizin vücudu 6 Ay sadece anne sütü aldı. Bu yüzden verilen muhallebilerin, pürelerin kıvamı başlarda oldukça sıvı olmalı. Ek gıdanın ilerleyen zamanlarında kıvamını arttırabiliriz. Ek gıdanın olmazsa olmaz besini yoğurttur. Şimdi minik bebeğiniz için yoğurt mayalamayı resimli olarak anlattık.
Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Resimli Yoğurt Mayalama
0 yorum:
Yorum Gönder